13.03.2010 г.

Конкурс

   Разказвала съм ви за моята Детска АРТ Работилничка, нали?! Чудесно място е! И за да бъде още по-интересно, обявихме конкурс. Темата - "Подарък за мама". Основно изискване - в творбите да личи помощта на някой възрастен. Целта - да стимулираме работата в екип - деца и родители да творят заедно вкъщи, да се забавляват и после да ни покажат резултата.
   Подобен конкурс се организира за първи път в детската градина, която приютява   Работилничката ни и аз имах големи притеснения дали идеята ще се приеме добре, дали ще има желаещи за участие... И можете да си представите колко щастлива бях, когато разбрах, че сме предизвикали големи вълнения и имаме цели 22-ма участника! Не можех да се нарадвам на всички творби - прекрасни, излъчващи цялото вложено старание, радостта от съвместната работа с мама, татко, баба, дядо, кака, леля, кръстницата... Толкова много нови идеи! И когато дойде момента да изберем стана мнооого трудно, почти невъзможно. И журито, състоящо се от 4 специални личности, и целия персонал от детската градина - всички много се вълнувахме, обикаляхме около наредените конкурсни работи, обсъждахме и записвахме, триехме и поправяхме и съвсем, съвсем се объркахме :) Но конкурса си е конкурс и класиране трябва да има. То ще бъде обявено на 16 март. Е, достигнахме до някои решения, но те все още не са окончателни.
   Искам да ви помоля за помощ - вас, хората, които разбират от красиви неща и с които ми е толкова приятно да споделям частица от почти всеки мой ден! Ще представя тук, със съгласието на авторите, участващите в конкурса творби. Към момента ще бъдат анонимни, представени само с поредния си номер. Ще се радвам на вашите коментари - представете или своя топ 5 или просто кажете кои работи и с какво са ви впечатлили.
   Надявам се снимките да покажат нещата в най-добрата им светлина. Някои са по-сполучливи, други - не толкова. Днес направихме над 150 кадъра. Светлината се променяше непрекъснато - ту беше слънчево, ту облачно... Искам да благодаря специално и на моя голям син Жоро и на Цвети, че ме изтърпяха и че без никакви възражения сменяха фона, придържаха картоните, подреждаха и снимаха, даваха безценни идеи - без тях нямаше да се справя! Тук можете да разгледате повече и с по-голям размер снимки.
Ето ги и нашите участници:

1


 2.

 

 3.


4.


5.


6.


7. 


8.


9.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17.


18.


19.


20.


21.


22.


Труден избор, нали?! 

15 Comments:

Nana said...

Ели, труден е избора наистина, но за да ме улесниш бих помолила, ако е възможно снимки с голяма резолюция, (дори някъде в друг албум снима.бг т.н.)и за колко големи деца става въпрос? За съжаление някои от нещата са толкова изпипани, че оставам с впечатление, че цялата помощ от детето е била, да подскача весело около мама, докато тя се забавлява. :С Може и да не съм права, за това ми се иска големи снимки да си разглеждам в подробности и възраста на децата. За сега категорично:
8. - Мама е помогнала със симетрията и изрязването. Детето очевидно е участвало сериозно в проекта. Харесва ми идеята, че представя цялото семейство.
21. - Весело, шаренко, вижда се че майка е била по-скоро страничен наблюдател и е помагано със съвети повече, от колкото "Дай аз ще го направя". Харесва ми.
И ако не съм права за това което първо казах, то: 2, 12 и 18.
Дано да съм помогнала!

Addii said...

изборът е много труден,всяко едно изпълнение ми харесва,но ще си кажа моето мнение и по точно кое ме грабна от пръв поглед и скакво ме впечатли
8-много ми харесва идеята и всички са взимали участие при изработката
и това ми е фаворита
5-с тази готина мадама -много ми е сладурска
14-цветовото комбиниране много ми хареса,картините бих си ги сложила на видно място
16 -идуята е страхотна и изпълнението също
18-много ми хареса също
това ми е топ 5
а за медалите :)
златен медал за 8
сребърен за 14
бронзов медал за 16
това е моето не професионално мнение,надявам се да съм полезна
Снимките са се получили доста добре

Маги said...

Аз бих се спряла на номер 2;8;12;16 и 18.

ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ said...

Наистина труден избор! всяка една творба си има своята стойност и заслужава адмирации. Но мен ме впечатлиха номер 2, 8, 1, 12, и тази с папурите, забравих кой номер е .Това е моята класация.Дано съм помогнала.

Creative said...

Ама имате наистина трудна задачка. :) Аз някак не мога да се абстрахирам от това, че всяка творба е правена от детенце, влагайки цялата си любов към мама, пък било то и с дейната или не толкова дейна намеса на мама, тате, бате, кака и затова ми е абсолютно трудно да направя каквато и да е класация. За мен всяка една творба заслужава адмирации и първо място. :)
Ама и аз съм ти от голяма помощ ..

И все пак поглеждайки чисто и само от идейна гледна точка - 16 и 21 е това, което ми направи особено впечатление като идея. :)

~Gery~ said...

Наистина са чуднички, Ели! Всичките им личи с колко старание и любов са направени и... хич не искам да съм на ваше място да ги оценявам. :)

за да ударя все пак едно рамо.. А гледам, че и с момичетата ще се дублираме тук таме с отговорите и това малко или много ще те улесни в задачката..
Моите фаворити са: 16, 18, 21, 11,2

:) 1 също много ми харесва, но се опасявам, че не виждам къде точно и в какво е можело да помогне детенцето там.. Твърде професионално ми е някак..

Unknown said...

Да, наистина много трудна задачка.
Аз се замислих за начина, по който трябва да се подходи и опитах да си съставя критерии - на темата отговарят всички, затова се вгледах в идеите, материалите и изработката.Първите две със сигурност за избор на възрастния или поне в голяма част от случаите. Затова просто подбрах най- интересните и красиви според мен- 1,2,3, 12 и 18. Когато обаче потърсих там детска ръчичка, съжалявам, но не открих ( тук е момента да се присъединя към Нана за големината на снимките. Може би не виждам добре детайлите и греша!). Така че от останалите ( правени наистина съвместно), стигнах само до топ 3- 16, 21, 8.
Дано не съм те отегчила, вместо да помогна :)!

kariluis said...

И аз ще се съглася с предходните мнения относно прекалено силното участие на възрастен в някои (много красиви) проекти.
Моите фаворити (с мисълта за повече детско участие)са - 8,14,16,21.

Le said...

И аз да се включа,
смятам, че това че мама, леля, баба или друг възрастен е взел по-голямо участие,не бива да бъде лощ аргумент. Дори напротив. Ние родителите, възрастните учим децата си, що е то красота...! Как да се стремим към Ккрасотата, как имаме роля в това да създаваме Красота!
Трябва да ги научим, заедно с нас да създават и всеки да направи каквото му е по силите, за да се СЛУЧИ нещо красиво. И ако аз като мама не се старая колкото мога, как ше науча детето си на стремеж, на усилие, на виждане за красивото.
Смятам и че празника на Мама, трябва да изразява не само Огромната Обич към Нея, като към най-святото и единствено, ами и благодарността и емоцията на много доволно и щастливо дете, колкото и голямо да е то.
Та по този случай, снимките ако биха могли да са в по-голяма резолюция ще е добре, но засега мнението ми е
2 - много стилна прекрасна кошничка, която може да ни научи, че да съберем цветя на Мама, може да значи и да намерим подходяшите материали и да създадем на мама усешане,че всичко е специално за Нея. Има и рисувани миди...Красиво е, работили са заедно и ще остави впечатление и спомен и у детето, освен у Мама
4 - Чудесно, Всичко е направено! Създали са и всичко в подаръка, което го прави уникален и завършен емоционален подарък
8 - Много новаторско, оригинално и събирашо в едно цяло идеите...Освен подарък ни учи, че резултат е важно нещо и винаги има, шом съберем идеите и частите в едно!
16- Изключително стилно и красиво. Премерено, решението на възрастния е доминирало, но и детето ще съумее да научи и този урок на стил и премереност, а Мама ще е гордия получател.
21 - Това е фаворитът ми за златен медал.
Много хубаво, оригинално решение, мног положен труд и създаването от пластелин, глина, тесто или каквото и да е , е изключително символистично и изключително Творческо...

Харесвам много и 20.

Прекалих с коментара!
Съжалявам дано сме от полза!

Arabela said...

Ели, изключително труден избор! За да се улесня обаче,аз реших да разделя на три категории творбите и така по-лесно да направя своята класация! Тъй като нещата са с конкурсен характер-важно еда са спазени условията.
Първа група- неща правени предимно от мама, баба, леля и....
Според мен това са -1,2,3,4,9,11,12,16,18,20
Втора група-неща правени основно от деца - 10,13
Трета група- неща правени от дете и помощник-
5,6,7,8,14,15,19,21,22
И след така групираните творби(като разбира се аз може да греша), моята топ класация е
1во място -21, много цветно и различно, личи си участието на детето, подкрепено от майка или баба
2ро място-8,различно усещане и комбиниране на детайли, говорещо за разнообразна и обширна мисъл
3то място-5,много интересна творба, не се ангажирам с предположения за кой е дал идеята, но е видна колективна работа с много въображение
4то място-6,тук също личи съвместната работа и активното участие на детето
5то място-19,впредвид предстоящия празник,ясно е че и тук е имало участие от възрастен помощник( мен лично ме навява мисълта за първичността на яйцето или кокошката)
Ели, дано сме ти помогнали - надявам се да споделиш и резултатите от крайното класиране.Успех!

Chiges said...

Изборът наистина е много труден и съм сигурна, че на живо може много по- добре да се прецени.
Мой фаворит е номер 8- едно ктрахотно скрапбук пано, много ми хареса :).
В номер 5 ми хареса идеята момиченце- кокиченце ;).
Подобно ми е усещането и за №6. А и цветето на Нана на корицата много ми хареса :).
№ 17 също ми допадна като идея, а и като изпълнение. Май до тук децата цветя са ми водещи :).
И №3- герданчето от яйца- изглеждат ми оцветени от малки пръстчета :D.
№ 4, 11, 12, 13, 14, 15, 18, 21, 20, 19 и 2 също много ми харесват.
Безспорно има много красиви и изпипани изпълнения, но понеже нямам възможност да видя детайлно проектите, не мога да преценя колко е детското участие, изглеждат прекалено пипнати.
Поздравления на всички участници- невероятни са!

арт_мама said...

Благодаря на всички, които се включиха до момента (hug)! Много ми помагате! А ето и линк към албум с по-големи снимки: http://rossteli.snimka.bg/arts/art-rabotilnichka.482454.17790164 . Основно изискване на конкурса беше да личи помощта на възрастен, така че в случая е предимство ;) Искахме децата да работят заедно с някого вкъщи, да се ангажират и близките им с творчество! И успяхме!

Ivolina said...

Изключително трудно задача. Всички неща са толкова хубави и мили.
Признавам си, че освен че огледах много внимателно всяка снимка, прочетох и коментарите до тук.
За мен поне по-хубави са нещата, в които си личи детската ръка. Затова и моят топ 5 са 8, 16, 7, 15, 17.
Между другите има и по-красиви неща, но имат някак вид на правено само от възрастен, а детето е стояло и гледало.

Te4eto said...

Безспорен фаворит ми е 16, а останалите в моя топ 5 са 11,21,2,4, защото са цветни и с настроение.

krechi said...

Много е трудно да се даде оценка за творчеството на едно дете. Всички ми харесаха. Но аз така подреждам работите:5,13,15,17,22 - защото повече се усеща детското виждане на нещата и личи работата им.